A NASA rendelkezik egy különleges repülőgéppel, amelybe egy 2,5 méteres óriástávcsővet építettek. A Sofia névre hallgató repülő egy Boeing 747-es alapjaira épül, de a szériaváltozatoknál jóval rövidebb. Van benne egy különleges infravörös tartományú távcső, amellyel csillagászati megfigyeléseket végeznek. 
 

közlekedés
Sofia levegőben

Miért szerelnek óriástávcsővet egy repülőre?

A repülő távcső átmenet a földre telepített és az űrtávcsővek között. Bár jóval kisebbnek és könnyebbnek kell lennie, mint a földi típusok, mégis jelentősen olcsóbb és rugalmasabban üzemeltethető lehet, mint bármilyen űreszköz. Az infravörös tartományban, amelyben bolygók kialakulását vagy a csillagközi port kutatják, föld légkörének nedvességtartalma csaknem lehetetlenné teszi a jó minőségű fotózást és a pontos megfigyelést. A felszínről így meglehetősen behatároltak a lehetőségek. Az akár 14km-es magasságban haladó repülő azonban a légköri pára legnagyobb részét maga alatt hagyja, így majdnem olyan jó minőségű felvételeket készíthetnek, mint egy űrteleszkóppal.

közlekedés
Sofia földön

Nem most repült először

A repülőkről végzet infravörös csillagászati kutatás azonban nem új dolog, először 1965-ben végeztek ilyen kísérleteket, és a jó eredmények alapján azóta több ilyen kutatási programot is végrehajtottak. A Sofia először 2009-ben repült, és 2010 végétől rendszeresen kutatási feladatokat lát el. A program másik érdekessége, hogy a kezdetektől oktatási feladatokat is ellát. Több mint ezer tanár, oktató, tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó vehet részt a repüléseken.
A tervezett húszéves programban rengeteg tapasztalatokat szerezhetnek munkájuk során, amit aztán megoszthatnak a tanítványokkal.

Ha tetszett amit olvastál akkor lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon !