A legnagyobb repülőgépek versenyében nem nehéz eredményt hirdetni, de vajon melyik lehet a világ legkisebb, ember által vezetett repülőgépe? Szigorúan a repülőgépeket vegyük elő, a híres hátizsákként felvehető szárny, a Wingsuit most nem kap szerepet.

közlekedés repülőgép
Gee Bee Model R


A repülőzsugorítás hőskora az 1930-as években volt, világszerte tombolt ugyanis a különféle földközeli és életveszélyes repülőversenyek őrülete, amelyekre roppant erős motorral ellátott, de rendkívül tömzsi és rövid, épp ezért nagyon fordulékony, de instabil gépeket építettek. Az egyik legkisebb versenygép az 1932-es építésű Gee Bee Model R volt, amely mindössze 5,3 méteres hosszúságával és 7,6 méteres fesztávolságával 470 km/órát meghaladó sebességgel is képes volt száguldani. Összehasonlításképp a Redbull Air Race gépeinek a csúcssebessége 425,97km/óra.
 

A legkisebb harci repülő

közlekedés repülőgép
McDonnell XF-85 Goblin és a bombázó


A McDonnel XF-85 Goblin nyerte el a legkisebb harci repülő címét. Az 1948-as fejlesztésű, 4,5 méter hosszú és 6,4 méteres fesztávolságú gépet egy másik repülőről eleresztve lehetett indítani, és sugárhajtóműve akár 1000 km/óra fölé is felgyorsíthatta a kis gépet. A terv az volt, hogy egy bombázó három ilyen gépet vihet magával és indíthat útnak a levegőben, majd a gépek a dolguk végeztével visszatérhetnek anyarepülőjük belsejébe. A programot két Goblin-prototípus megépítése után törölték.
 

Guinness-rekord megdöntése

közlekedés repülőgép
Bumble Bee II


1988-ban immár kifejezetten tudatos módon építette meg Robert H. Starr a Bumble Bee II nevű repülőjét, amellyel a korábban már többször felállított és túlszárnyalt Guinness-rekordot akarta megdönteni. A mindössze 2,7 méter hosszú és 1,7 méteres fesztávolságú kétfedelű csupán 180 kilogrammot nyomott, és egy apró, 85 lóerős négyhengeres motor hajtotta. A repülő meglepő módon működőképesnek bizonyult, bár az első repülése napján motorhiba miatt lezuhant, súlyos sérüléseket okozva fejlesztőpilótájának. Mindmáig ez a valaha épített legkisebb, ember által vezetett repülőgépe.

Ha tetszett amit olvastál akkor lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon !